Een bij de kringloopwinkel gekocht schilderij is maandag geveild voor ruim 30.000 euro. Verkoper Henk Laarmans had het kunstwerk eerder gekocht voor 75 euro.

Het gaat om een pointillistisch werk van Johan Aarts (1871-1934), wat wil zeggen dat de afbeelding is opgebouwd uit stipjes. Het werd als een waardevol schilderstuk herkend door een expert van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch, waar Laarmans het had laten zien.

Het werk "is een verrukkelijke halte tussen Van Gogh en Mondriaan", zegt veilingmeester Piet van Winden van NRC Veilingen. Op het schilderij is een weiland te zien met Leiden op de achtergrond. Zo zijn de Hooglandse Kerk en Pieterskerk geschilderd.

Van Winden wijst erop dat in Nederland maar een paar kunstenaars "een vrijage" hielden met het pointillisme, onder wie Van Gogh, Toorop, Vijlbrief en Aarts. De schilderstijl werd ontwikkeld door de Franse schilder Georges Seurat in de jaren tachtig van de negentiende eeuw.

Het werk van Aarts is gekocht door "een grote Nederlandse verzamelaar" van wie Van Winden de naam niet bekend kan maken. Hij zegt dat de verkoper blij is met de opbrengst.