Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mijn Zambia

Zeldzame smaragd van 1,1 kilo gevonden in mijn Zambia

Een smaragd van 1,1 kilo is in Zambia gevonden. De steen is op 2 oktober rond 10.15 uur aangetroffen, maakt het bedrijf Gemfields bekend.
Door ANP/NU.nl

Geologen ontdekten de heldergroene edelsteen van 5.655 karaat in de Kagem-mijn in de provincie Copperbelt. De steen wordt Inkalamu genoemd, wat 'de Leeuwen-smaragd' betekent. Ongeslepen smaragden krijgen maar zelden een naam. Dat gebeurt alleen als ze zeer bijzonder zijn.

"De vondst van deze smaragd is een belangrijk moment voor ons en voor de smaragdwereld", aldus een edelsteenkenner van Gemfields in een reactie op de site van het bedrijf.

Gemfields laat weten dat de afgelopen maanden veel speciale stenen zijn gevonden, maar dat deze smaragd het toppunt is. "Geen enkele andere steen had dezelfde kleur, grootte en helderheid", staat op de site van het bedrijf.

Edelsteen in november onder de hamer

De smaragd wordt in november geveild in Singapore. Het bedrijf wil geen prijsindicatie geven.

Gemfields heeft bekendgemaakt dat 10 procent van de opbrengst van de smaragd naar twee Zambiaanse dierenbeschermingsorganisaties gaat. Daar werkt de exploitant van de mijn mee samen.

Wereldwijd slechts 24 vergelijkbare stenen bekend

Volgens Gemfields zijn er wereldwijd 24 vergelijkbare smaragden bekend, de meesten met een gewicht van minder dan 1 kilo.

De Kagem-mijn is de grootste smaragdenmijn van de wereld, stelt Gemfields. Ongeveer 25 procent van alle smaragden komt uit deze mijn. 

Smaragden zijn zeer zeldzaam, omdat ze alleen kunnen worden gevormd onder unieke geologische omstandigheden.


Lees meer over:

Zambia

Aanbevolen artikelen