De Schotse Jenny Graham (38) is alleen en met al haar bagage in 125 dagen de wereld rondgefietst. Ze arriveerde donderdagavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. 

Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book of Records. Het oude record, neergezet door de Italiaanse Paola Gianotti, stond op 144 dagen.

Graham legde in totaal ongeveer 29.000 kilometer af. De vier transfers per vliegtuig en een boottocht zijn daarbij niet inbegrepen. De avonturierster uit Inverness deed op haar sportieve reis veertien landen aan op vier continenten.

De gekozen route liep onder meer door Litouwen, Rusland, Mongolië, China (Peking), Australië (Perth-Brisbane), Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten (Anchorage), Canada (Halifax), Portugal, Frankrijk en Nederland (Limburg).

Graham had zich voorgenomen per dag zestien uur op de fiets te zitten en een kleine 300 kilometer te rijden. Op haar website schatte ze het totaal aantal verbruikte calorieën op 660.000.

In de Duitse hoofdstad werd Graham door familieleden, vrienden en de Britse ambassadeur verwelkomd.