De gemeente Zaanstad gaat de straatnaam Piccolo terugveranderen in Hobo. In 2016 werd de straat Hobo hernoemd tot Piccolo, omdat sommige buurtbewoners de naam van hun straat te veel op het woord 'homo' vonden lijken.

De rel ontstond al voordat de huizen in de wijk Nieuw West waren opgeleverd. Het verzoek om de eerste naamswijziging kwam van buurtbewoners die de grappen van vrienden over hun straat Hobo zat waren, meldde Binnenlands Bestuur eerder.

De gemeente Zaanstad werd eerder dit jaar op de vingers getikt na meerdere klachten over de naamswijziging die waren binnengekomen bij het Bureau Discriminatiezaken. Deze organisatie stapte naar de gemeente, nadat bewoners meerdere malen officieel bezwaar hadden aangetekend tegen de naamswijziging.

De gemeentesecretaris erkende toen al dat de naam niet om deze reden veranderd had mogen worden.

Zaanstad wil zich profileren als 'regenbooggemeente'

Het besluit om de Hobo in Piccolo te veranderen, botst bovendien met het beleid van Zaanstad. De gemeente profileerde zich de laatste jaren als 'regenbooggemeente', die een gelijkwaardige positie van lhbt's in de samenleving nastreeft.

D66 in de gemeenteraad van Zaanstad kwam donderdagavond, op Coming-Outdag, met een motie om de straatnaam terug te veranderen in Hobo. Een meerderheid stemde vóór. Vier van de dertien partijen stemden tegen het voorstel. Zij stellen dat het te belastend zou zijn voor de bewoners als de Piccolo weer de Hobo gaat heten.

Nieuwe straten vernoemd naar voorvechters inclusiviteit

Daarnaast nam de raad een motie van GroenLinks aan om in de toekomst in een nieuwe wijk straten te gaan vernoemen naar voorvechters van diversiteit en inclusiviteit.

Het eerste besluit van Zaanstad leidde twee jaar geleden tot veel kritiek en hoon op sociale media. Veel mensen vroegen zich af of de Fagot - een andere straat in de wijk - nog wel kon, omdat dit mogelijk te veel op het woord faggot zou lijken, een Engels scheldwoord voor homo's.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!