Een aantal ouders van kinderen die naar een basisschool van de Rotterdamse Schoolvereniging gaan, hebben deze week hun kinderen thuisgehouden. De ouders zijn boos, omdat een van de leerkrachten voor een kunstproject erotisch getinte foto's van barbies maakt en op Facebook publiceert.

Dat bevestigt de directeur van de Rotterdamse Schoolvereniging in gesprek met NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

Het aantal leerlingen dat werd thuisgehouden, wisselde gedurende de week. Het waren er volgens de Rotterdamse Schoolvereniging "meer dan vijf". Op donderdag zou de helft van deze groep kinderen weer in de klas zitten.

De directeur zegt dat de leerkracht geen afspraken schendt. De foto's behoren tot haar privédomein, stelt hij. De leerkracht plaatst geen aan de basisschool gerelateerde berichten. De school heeft er daardoor niets mee te maken.

Volgens enkele ouders is er meer aan de hand dan alleen het kunstproject. Zij hebben maandag een e-mail gestuurd naar de school waarin zij hun zorgen uiten over verschillende zaken. Zo zouden er volgens hen kinderen worden vernederd door twee leerkrachten. Het kunstproject met de barbies werd hierin ook genoemd.

De directeur van de basisschool bevestigt dat de zaak gecompliceerder ligt en meldt dat er momenteel wordt gesproken met de ouders en de leerkrachten om "het vertrouwen te herstellen".

Directeur schakelt hulp van inspectie en gemeente in

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie bevestigt dat de directeur de inspectiedienst en de gemeente Rotterdam om hulp heeft gevraagd. Over de aard van deze hulp kunnen geen mededelingen gedaan worden.

Wel kan de woordvoerder melden dat er contact is geweest met zowel de ouders als de school. Op basis van dat contact is een aantal opties geadviseerd. De basisschool kan zelf bepalen wat er met dit advies wordt gedaan.

Een leerplichtambtenaar van de gemeente moet beoordelen of het thuishouden van de kinderen in dit geval geoorloofd is.