Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 kilometer per uur door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team. Deze aerodynamische hightechligfiets is ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.

Het studententeam deed deze week mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin snelle aerodynamische fietsen en topsporters strijden om de hoogste snelheid.

De Cock en Jennifer Breet raceten voor de Delftse en Amsterdamse studenten in de categorie vrouwen en wonnen het wereldkampioenschap door eerste en tweede te worden.

De Cock noemde de omstandigheden ideaal: een kaarsrechte weg van 10 kilometer lang met weinig luchtweerstand wegens de lage luchtdichtheid in het woestijngebied op 1300 meter hoogte.

Wereldrecord blijft op naam van Française 

Breet haalde met een snelheid van 117 kilometer per uur de tweede plek. Het wereldrecord staat overigens op naam van de Française Barbara Buatois, met 121,8 kilometer per uur.

De twee wielrensters hebben een lange en intensieve training achter de rug en de ligfiets is zo aerodynamisch en klein mogelijk gemaakt. Er is onder meer een kap ontwikkeld, die om het lichaam van de atleet is ontworpen. De vrouwen zijn daarvoor 3D-gescand in een lab van de TU Delft.

Sinds 2010 ontwerpt en bouwt het Human Power Team Delft & Amsterdam snelle ligfietsen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!