Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Duitse kunstmanifestatie haalt 'Gouden Erdogan' weg na provocaties

Het gemeentebestuur van het Duitse Wiesbaden heeft het goudkleurige beeld van de Turkse president Erdogan toch weg laten halen. De veiligheid rond het beeld, onderdeel van een kunstmanifestatie, kon niet worden gegarandeerd, liet de stad weten.
Door ANP/NU.nl

Woensdag even na middernacht werd de namaak Erdogan daarom door de brandweer in de takels genomen en afgevoerd, zo was op foto's in het Duitse Bild te zien.

Het ongeveer vier meter hoge beeld was onderdeel van de kunstmanifestatie Wiesbaden Biennale. Die manifestatie, die dit jaar als motto Bad News heeft, staat bekend om het provoceren.

Het beeld van Erdogan werd maandagavond laat neergezet en dinsdagochtend waren de eerste reacties al zichtbaar. Aan de voorkant van het beeld waren onder andere met een spuitbus de woorden "fuck you" geschreven.

Standbeeld leidde tot felle discussies tussen fans en critici

Ook waren er pamfletten bij het beeld gelegd die pleitten voor vrijheid van pers en meningsuiting. Deze staat volgens internationale organisaties zwaar onder druk in Turkije. Zo heeft de Turkse overheid diverse kranten opgedoekt en journalisten vastgezet.

Dinsdagavond ontstonden heftige discussies bij het beeld tussen voor- en tegenstanders van de Turkse leider. De autoriteiten besloten aanvankelijk dat het tot het einde van de manifestatie zondag mocht blijven staan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen