Een proef waarbij spookfietsers op de Erasmusbrug werden afgeschrikt, is volgens de gemeente Rotterdam een succes. Door extra pijlen én het verzoek aan andere fietsers om 'boe' te roepen richting dwarse fietspadgebruikers, is het aantal spookrijders met 10 procent afgenomen.

Het initiatief maakt deel uit van een groter plan van de gemeente Rotterdam om op ludieke wijze ergerlijk gedrag van fietsers aan te pakken. Veel Rotterdammers stoorden zich aan spookrijdende fietsers op de Erasmusbrug.

Op drukke dagen maken veertienduizend fietsers gebruik van de Erasmusbrug. Gemiddeld rijden 450 rijwielen tegen de richting in. Dit aantal is binnen twee maanden met vijftig per dag afgenomen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

De gemeente Rotterdam heeft teksten op het fietspad en borden aangebracht om fietsers aan te moedigen zich tegen de spookfieters uit te spreken. "Roep boe tegen spookfietsers", valt er te lezen.

Simpele maatregelen beïnvloeden ergerlijk gedrag

Volgens een woordvoerder van de gemeente blijkt uit onderzoek dat fietsers daadwerkelijk 'boe' hebben geroepen. "Maar het is uiteraard een combinatie van alle maatregelen die de afname van spookfietsers heeft gegenereerd", voegt ze daar aan toe. 

Zo zijn er ook extra pijlen op de fietspaden geverfd die de juiste rijrichting accentueren. "We willen aantonen dat je met relatief simpele, goedkope maatregelen vrij snel bij veel mensen toch een gedragsverandering kan bewerkstelligen."

Aanpak van Rotterdam is uniek in de wereld

Voor zover de gemeente Rotterdam weet, is de havenstad de eerste stad ter wereld die gebruikmaakt van 'spookjes' om spookrijden op de fiets aan te pakken. 

De stad gaat de komende tijd ook op ludieke wijze aandacht vragen voor andere ergernissen, zoals bellen op de fiets, rijden zonder licht en door rood rijden.

Om dit laatste probleem op het Eendrachtsplein tegen te gaan, heeft de gemeente onlangs bij het verkeerslicht een groot bord geplaatst met de tekst: "Ook jij kan geschept worden door een auto. Dat bepaal je zelf. Wacht op groen." Sindsdien is het aantal overtreders hier gehalveerd.

Aanvankelijk publiceerden we dit artikel met de kop: 'Boegeroep op Erasmusbrug schrikt spookfietser af'. Dit was iets te kort door de bocht, het is de combinatie van maatregelen die maakt dat mensen minder spookfietsen op de Erasmusbrug. Vandaar dat de kop is aangepast.