Australische politici worden overspoeld met verzoeken om een portret van het staatshoofd, de Britse koningin Elizabeth II. Een obscure wet blijkt burgers de mogelijkheid te geven haar portret op staatskosten te bestellen.

Het zogeheten Verzoekprogramma voor kiezers geeft Australiërs de mogelijkheid om parlementariërs te vragen om "attributen van natieschap", meldt persbureau AFP. De wet werd in 1990 ingevoerd. 

De attributen in kwestie zijn onder meer een foto waarop koningin Elizabeth II een broche draagt - een geschenk van de voormalige Australische premier Robert Menzies - en een speld met het wapen van Australië.

Ook kunnen kiezers aanspraak maken op de vlaggen van Australië, Aboriginalvolken en de eilanden in de Straat Torres. Een portret van prins Philip, de echtgenoot van de koningin, behoort ook tot de mogelijkheden.

De obscure wet werd ontdekt door een journalist van de Australische afdeling van Vice. Nadat hij erover schreef, ontvingen Australische parlementariërs honderden verzoeken om een koninklijk portret.

De Australische Labour-parlementariër Tim Watts, die zelf meer dan vijftig verzoeken ontving, feliciteerde Vice op Twitter. "Uitstekend getrold door Vice, ik vind dit met afstand het domste aspect van mijn baan", schreef hij. 

Hoewel Australië in 1901 onafhankelijk werd, bleef het land deel uitmaken van het Britse Gemenebest. Daardoor is de Britse koningin Elizabeth II nog steeds het Australische staatshoofd.