Een Japanse stad heeft noodgedwongen verklaard niet met een tekort aan ninja's te kampen.

De plaatselijke autoriteiten in Iga, aan de zuidkust van Japan, stelden in een officiële verklaring dat de stad geen sollicitanten zoekt om ninja te worden en geen tekort aan getrainde vechters heeft.

Enkele buitenlandse media hadden foutief melding gemaakt dat Iga, dat stelt de geboorteplaats van de ninja te zijn, nieuwe aanwas zocht om het voortbestaan van de oude krijgskunst te waarborgen. Naar aanleiding daarvan kreeg het stadsbestuur vele aanmeldingen van enthousiastelingen.

De ninjalevensstijl is een belangrijke bron van toerisme in de Japanse stad en velen in binnen- en buitenland hoefden niet lang na te denken over de mogelijkheid om een getrainde vechtkunstenaar te kunnen worden.

23 landen

Volgens sommige berichten konden ninja's in Iga tot wel 73.000 euro per jaar verdienen. Prompt namen meer dan honderd ninja's uit 23 verschillende landen contact met het stadsbestuur op en werd er naar vacatures gevraagd.

"Meestal vroegen ze of we echt mensen wilden aannemen als ninja. Sommigen smeekten om een baan als ninja", aldus een woordvoerder van het plaatselijke bureau voor toerisme.

Hoewel Iga trots is op zijn ninjahistorie en toeristen uitnodigt om onder meer naar het ninjamuseum en het jaarlijkse ninjafestival te komen, heeft het alle sollicitanten moeten teleurstellen met de mededeling dat er geen vacatures voor ninja's zijn.