Een Spaanse man is veroordeeld omdat hij ruim tien jaar niet op zijn werk verscheen. Ondertussen klokte hij wel iedere dag in en bleef hij zijn jaarsalaris van 50.000 euro bij de gemeente Valencia opstrijken.

Een rechter heeft Carles Recio deze week verboden om de komende negen jaar een publieke functie te bekleden. Daar is de gemeentearchivaris het niet mee eens. "Ik heb gewerkt als een hond", zegt hij tegen lokale media. "Zo hard gewerkt zodat anderen de vruchten van mijn werk konden plukken."

Hij stelt al zijn werkzaamheden vanuit huis te hebben gedaan. Recio zou onder meer politici adviseren en gerechtsprocedures bijwerken. Er bleek echter geen administratie te zijn die zijn verweer ondersteunde. Later stelde hij dat intimidatie op de werkvloer de reden voor zijn absentie geweest is.

The Local Spain schrijft dat hij iedere werkdag om 7.30 uur bij het gebouw van zijn werkgever inklokte, om vervolgens rechtsomkeert te maken en weer naar huis te gaan. 's Middags om 16.00 uur kwam hij weer terug om uit te klokken.

Meer dan anderhalf jaar nadat Recio's collega's aan de bel hadden getrokken, werd hij ontslagen en aangeklaagd. Een rechtbank in Valencia oordeelde dat hij "duidelijk niet het voornemen had om naar zijn werk te gaan en zijn werkzaamheden voor een langere periode uit te voeren". Het is niet bekend of de man een deel van zijn salaris terug moet betalen.

De rechter haalde uit naar de gemeente van Valencia vanwege het passieve optreden tegen de absentie van Recio. Om deze reden heeft hij geen levenslang verbod op een publieke functie gekregen.