De restauratie van een vijfhonderd jaar oud beeld van Sint-Joris in de Spaanse plaats Estella heeft tot veel ophef geleid. In plaats van een schoonmaak, kreeg de houten Sint-Joris roze gekleurde wangen en een glimmend harnas.
 

De priester van het Noord-Spaanse stadje wilde alleen een schoonmaakbeurt voor het beeld en geen restauratie, meldt het Spaanse persbureau EFE woensdag. 

De restauratie werd volgens het persbureau geleid door een tekenleraar, die pleister en verf heeft gebruikt om het beeld te restaureren. "Dit was werk voor professionals", zei burgemeester Koldo Leoz van Estella tegen The Guardian.

Cultuurambtenaren noemen het werk "beangstigend". "We kunnen niet langer dergelijke aanvallen op ons cultureel erfgoed tolereren", zegt de Spaanse vereniging voor kunstbeheer (ACRE) tegen de BBC. "Het toont een beangstigend gebrek aan training voor dit soort werk."

Verf

De angst is nu dat de gevolgen van deze schoonmaakbeurt onomkeerbaar zijn en de originele verflagen verloren zijn gegaan.

Aan The New York Times laat Carmen Usúa, een kunstrestaurateur uit de omgeving van Estella, weten hoe groot het verlies is. Volgens haar was het beeld uit de zestiende eeuw een zeldzaam voorbeeld van een polychroom kunstwerk. Het was een werk met veel details. "Het beeld had alles", stelt Usúa.

Volgens burgemeester Leoz zijn de inwoners van Estella teleurgesteld. "We stonden bekend als een plaats waar goed werd omgegaan met het erfgoed, maar nu staan we bekend om het omgekeerde."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!