Een vaas die onlangs verpakt in een krant in een schoenendoos is gevonden in Frankrijk, heeft dinsdag in Parijs 16,2 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Sotheby dinsdag bekendgemaakt. 

Bij de Franse vestiging is nooit eerder zo'n hoog bedrag neergeteld voor een enkel voorwerp. De waarde van het Chinese kleinood uit de achttiende eeuw, dat zeer zeldzaam bleek te zijn en in uitstekende staat verkeert, werd geschat op 500.000 tot 700.000 euro.

De 30 centimeter hoge vaas uit de tijd van keizer Qianlong was onderdeel van een nalatenschap. Op het porseleinen voorwerp met gouden details staan diverse dieren afgebeeld, waaronder herten en vogels.

Olivier Valmier, de specialist Aziatische kunst van Sotheby Parijs, vertelde dat de verkoper met de vaas onder zijn arm in de trein is gestapt, daarna de metro heeft genomen en het laatste stuk naar zijn kantoor te voet heeft afgelegd. De man heeft de vaas gevonden op de zolder van zijn huis op het platteland.

''Toen we de doos op mijn bureau openden, vielen onze monden open van verbazing over de schoonheid van het object. Een groot kunstwerk. Het was alsof we zojuist een Caravaggio hadden ontdekt'', zei Valmier tegen BBC News.

De naam en nationaliteit van de nieuwe eigenaar zijn niet onthuld. Het is alleen bekend dat het om een persoon uit Azië gaat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!