Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tweede Kamer

Zeer kostbare boeken gevonden op zolder Tweede Kamer

Op de boekenzolder van de Tweede Kamer zijn honderden bijzondere en soms uiterst kostbare boeken gevonden. Topstuk is een eerste druk van het magnum opus van de Schotse filosoof en econoom Adam Smith (1723-1790). Het is vele tonnen waard.
Door: ANP

Omdat het Binnenhof over twee jaar grondig op de schop gaat, moet de Tweede Kamer voor een paar jaar verhuizen naar een ander gebouw in Den Haag. Bij de opruiming van de bibliotheek van de Kamer doken honderden bijzondere boeken op. Van de werken van vóór 1830 is liefst 10 procent uniek: er is geen tweede exemplaar bekend.

Belangrijkste vondst is The Wealth of Nations, het hoofdwerk van volgens velen de eerste moderne econoom, Adam Smith. De twee banden uit 1776 zijn niet heel zeldzaam, maar wel zeer gewild. Amerikaanse industriëlen leggen er tonnen voor neer en pronken ermee in hun kantoren. Neoliberale economen zien het iconische werk als hun bijbel.

Het boek in twee delen lag op een opmerkelijke plaats, namelijk achter Das Kapital, het hoofdwerk van Karl Marx. Aanhangers van de theorieën van Marx, geestelijk vader van het communisme, hebben weinig op met vrijemarkteconomen.

Achttiende eeuw

De meeste en belangrijkste boeken die in de bieb en op de boekenzolder zijn gevonden dateren van de tweede helft van de achttiende eeuw. Die periode geldt steeds meer als een tijd van politieke bloei, waarin het moderne parlement werd uitgevonden. De gevonden boeken en pamfletten geven daarom "een kijkje in de kraamkamer van de Tweede Kamer", zegt Kamervoorzitter Khadija Arib.

De werken zijn niet allemaal even kostbaar, maar vele ademen wel de Nederlandse politieke geschiedenis. Aan sommige kun je haast de sigarenrook van staatsmannen als Thorbecke nog ruiken, knipoogt Arib.

Sommige boeken hebben een opknapbeurt nodig. Ze worden afgestoft en gerestaureerd. Een deel wordt mogelijk tentoongesteld. De rest gaat terug naar de boekenplank in de bibliotheek.

Aanbevolen artikelen