De Japanse politie heeft na een wekenlange klopjacht een ontsnapte gevangene opgepakt. De autoriteiten hadden volgens Japanse media duizenden manschappen ingezet om de man op te sporen, maar hij slaagde erin 23 dagen op vrije voeten te blijven.

Tatsuma Hirao nam begin april de benen uit een detentiecentrum. De politie vermoedde dat hij een veilig heenkomen had gezocht op het eiland Mukaishima. BBC News schrijft dat circa zesduizend agenten betrokken waren bij de speurtocht.

De man werd niet als gevaarlijk gezien. Hirao zat een celstraf van ruim vijf jaar uit voor diefstal. Hij werd vastgehouden op een locatie waar hij vrij kon rondlopen.

Ondanks de inzet van helikopters, honden en drones wist de man uit handen van de politie te blijven. Dat de man niet snel opgepakt kon worden, leidde tot onrust onder de circa 22.000 inwoners van het eiland.

Wel vonden agenten steeds aanwijzingen van zijn verblijf: vingerafdrukken, mobiele telefoons die hij mogelijk gebruikte en afval van voedsel dat hij had gegeten.

Hiroshima

Uiteindelijk wist de politie de man niet op het eiland, maar in Hiroshima aan te houden. Een medewerker van een internetcafé meende de crimineel te hebben gezien en waarschuwde de autoriteiten. Zij arresteerden Hirao op straat.

Hirao bekende naar verluidt dat hij zich inderdaad op Mukaishima had verscholen, maar ongeveer zes dagen geleden naar het Japanse hoofdeiland Honshu was gezwommen.