De grote stroomstoring die vrijdag ontstond in het centrum en stadsdeel Zuid van Amsterdam, ontstond door een fout van een medewerker van Liander. De man moest een kabel doorknippen, maar koos de verkeerde uit. 

Dat zegt een woordvoerder van de netbeheerder tegen AT5. De man stond nog een tijd na te trillen, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. 

De woordvoerder van Liander zegt dat wordt onderzocht hoe het fout kon gaan. Daarvoor is een onafhankelijk instituut in de arm genomen. 

Pas na een dag hadden alle huishoudens weer stroom. Op het hoogtepunt zaten 28.000 huishoudens in Amsterdam zonder elektriciteit, op zaterdagochtend ging het nog om drieduizend. Pas rond 12.00 uur was de stroomvoorziening overal hersteld. 

Gewonden

Door de grote stroomstoring ontstond een soort kettingreactie van kortsluitingen. Een hiervan zorgde voor een grote steekvlam op de Weteringschans, waardoor twee mannen gewond raakten. Een van de mannen heeft brandwonden.

Door de kortsluitingen moesten meerdere gebouwen, waaronder het Rijksmuseum en een locatie van de Universiteit van Amsterdam, ontruimd worden. Omdat stoplichten in een deel van de stad niet meer werkten, werden verkeersregelaars ingezet. Ook een groot gedeelte van de tramlijnen kon vrijdag niet rijden.