Het Guggenheim Museum in New York heeft de Amerikaanse president Donald Trump een gouden toiletpot aangeboden. Het museum deed dit nadat het Witte Huis een verzoek had ingediend om een Van Gogh te mogen lenen voor de kamer van Melania.

Het verzoek om het doek Landschap in de sneeuw van Vincent van Gogh in bruikleen te krijgen is door het Solomon R. Guggenheim Museum vriendelijk afgewezen.

In plaats daarvan stelde de curator voor om een gouden toiletpot van 18 karaat in het Witte Huis te installeren. Die had het museum in New York namelijk nog beschikbaar.

Het gouden toilet is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan en maakte deel uit van een tentoonstelling, die rond de tijd dat het Witte Huis het museum in september benaderde net ten einde was.

Kunstwerk

Curator Nancy Spector antwoordde per mail dat het toilet beschikbaar is "mocht de First Lady interesse hebben om dat in het Witte Huis te installeren", schrijft de Washington Post die de mail heeft ingezien.

Het gouden kunstwerk genaamd America werd tijdens de expositie op de vijfde etage gebruikt door bezoekers. De pot met een geschatte waarde van meer dan 1 miljoen dollar staat volgens kenners symbool voor de buitensporige welvaart in de VS.

Bekijk hier de gouden toiletpot van het Guggenheim Museum
29
Bekijk hier de gouden toiletpot van het Guggenheim Museum