Macedonië heeft beloofd de luchthaven van hoofdstad Skopje te hernoemen om een ruzie met de Grieken de sussen. Het vliegveld is nu vernoemd naar krijgsheer Alexander de Grote.

Ook straten in Macedonië die de naam van Alexander de Grote dragen, zullen worden hernoemd.

Premier Zoran Zaev maakte het nieuws bekend op een groot economisch forum in Davos. Hij hoopt met zijn geste een ruzie met de Grieken die al bijna dertig jaar duurt te beëindigen.

De Grieken vinden dat de naam Macedonië bij hun land hoort en niet bij de staat die tot 1991 deel uitmaakte van Joegoslavië. Bij wijze van zoenoffer wil Zaev de naam Alexander de Grote in elk geval 'teruggeven’. De Grieken claimen de historische held ook als 'hun’ historische erfgoed.

Gevoelige kwestie

Zaev heeft nog niet gemeld wat de nieuwe naam moet worden van het vliegveld van Skopje. Eerder deze week deed de Griekse premier Alexis Tsipras al een poging tot toenadering door te zeggen dat de goede relatie met het buurland niet moet worden overschaduwd door de discussie over de naam Macedonië.

De kwestie ligt echter erg gevoelig in Griekenland. Afgelopen weekend gingen nog honderdduizenden Griekse nationalisten in Thessaloniki de straat op om te eisen dat Macedonië hernoemd zou worden. Zij vinden dat een Slavisch volk de Griekse naam niet mag toe-eigenen.

De kwestie vormt ook een obstakel in de onderhandelingen over toetreding van Macedonië tot de EU en de NAVO.

Wereldrijk

Alexander de Grote (356-323 voor Christus) kwam in 336 voor Christus op 20-jarige leeftijd aan de macht. In korte tijd schiep hij een immens wereldrijk.

Alexander was in eerste instantie koning van Macedonië, een koninkrijk ten noorden van het Griekenland van die tijd. Zijn vader Philippus viel de Griekse stadstaten binnen en verenigde de twee landen vervolgens. Hij was een groot bewonderaar van de Griekse cultuur en voedde Alexander ook op volgens de Griekse normen en waarden van die tijd.