De Franse president Emmanuel Macron wil de Franse baguette op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco krijgen. "De hele wereld is jaloers op de Franse baguette", aldus de president.

Een nationale bakkersvereniging heeft aangestuurd op de toewijzing van het brood op de internationale lijst. Zij werden geïnspireerd door de Napoliaanse pizzabakkers, schrijft BBC News. Vorig jaar werden zij toegevoegd door Unesco die met de lijst tradities en gebruiken wil beschermen.

Volgens de Franse bakkers gaat het niet alleen om de naam en de vorm van het brood. Maar de ingrediënten en de wijze waarop de baguette gemaakt worden zijn zaken die goed beschermd dienen te worden. "Uitmuntendheid en expertise moeten worden bewaard, en daarom moet dit op de lijst", stelde Macron.

Experts op het gebied van brood bakken hebben hun zorgen geuit over de massaproductie van baguettes en imitaties. "Als ik de kwaliteit van brood bekijk in de supermarkt dan is het gewoon onmogelijk om niet boos te worden", laat het hoofd van de Franse confederatie van patisserieën en bakkerijen weten. "Het brood is bevroren. Soms komt het uit Roemenië of weet ik veel waar en wanneer niets wordt gedaan volgens de kunst van het brood bakken."