Een motorrijder die in 2015 met een snelheid van 252 kilometer per uur werd geflitst op de snelweg in België gaat vrijuit. Op advies van zijn advocaat bleef de bestuurder weg bij het proces waarna de zaak verjaarde.

"Dat zijn procedureregels, ik verwijt de advocaten niets", zegt politierechter Kathleen Stinckens tegenover het Belgische VTM Nieuws. Volgens die regels verjaart zo'n zaak na verloop van één jaar tijd.

De 45-jarige bestuurder werd aanvankelijk bij verstek veroordeeld voor de overtreding. De advocaat van de verdachte ging echter op de laatste dag van het wettelijke termijn in hoger beroep.

"Ik denk dat veel politierechters graag de verjaringstermijn zouden verlengen", aldus Stinckens. Een jaar zou te weinig tijd zijn om de administratieve zaken goed op orde te krijgen. Volgens VTM Nieuws komt het daarom dan ook vaker voor dat advocaten hun cliënten aanraden om bewust tijd te rekken en om hoger beroep aan te tekenen.

Stinckens verwijt de advocaten die de truc toepassen niets. "Stel jezelf in de plaats van een zware snelheidsovertreder. Wanneer iemand jou dan zegt dat de verjaring kan worden bereikt, stel ik me de vraag wie er zal zeggen 'Nee dat zou niet correct zijn, laat me maar veroordelen'."