Een Chinese miljonair heeft in juli in een bar van een Zwitsers hotel een glas Schotse whisky gekocht voor ruim 8600 euro, die achteraf bijna een eeuw minder oud was dan stond aangegeven. Dat heeft laboratoriumonderzoek uitgewezen.

 

Analisten uit Schotland waren gevraagd door het Waldhaus Am See hotel in Sankt Moritz om de drank te testen nadat kenners de authenticiteit van de drank in twijfel hadden getrokken, meldt de BBC.

De whisky was geschonken uit een ongeopende fles met het etiket Macallan single malt uit 1878, maar uit de analyse bleek uiteindelijk dat het goedje zeker niet voor 1970 is gedestilleerd.

Zhang Wei (36) uit Peking had net iets minder dan tienduizend Zwitserse frank (8600 euro) betaald voor het eenmalige shotje whisky tijdens een bezoek afgelopen zomer. Al snel na de aankoop ontstonden er vermoedens over de herkomst van de drank, toen whisky-experts onder meer afwijkingen in de kurk op het spoor kwamen.

Waarschijnlijk gaat het om het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een glas Schotse whisky. Het hotel heeft het geld terugbetaald.