Een Rotterdams initiatief om ex-gedetineerden weer een plekje in de samenleving te bezorgen is beloond met de Hein Roethofprijs. 

Het project Heilige Boontjes Koffie biedt jongeren onder de 27 jaar een leer-werktraject in een koffiebar, bij een webshop voor koffie en een branderij. De jury is vooral te spreken over de "originele en enthousiaste aanpak."

"Ik heb weer hoop voor de toekomst. Hier zitten goede mensen. Ik heb hier zelfs al vrienden gemaakt", aldus een van de circa twintig deelnemers op de website.

De prijs bestaat uit een beeldje en twintigduizend euro, te besteden aan de bestrijding van criminaliteit. De nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, reikte de prijs maandag uit.

Roethof

De Hein Roethofprijs werd in 1987 voor het eerst toegekend en is genoemd naar oud-PvdA-Kamerlid Hein Roethof, die zich inzette voor de bestrijding van zogenoemde kleine criminaliteit (lichte vergrijpen). In eerdere jaren wonnen onder meer een Tilburgs project tegen woninginbraken en een sms-service om verdachte situaties te melden, ingesteld door bewoners van de Amsterdamse Molenwijk.