President Peter Mutharika van Malawi waarschuwt vermeende vampiers zich koest te houden. "Als mensen hekserij gebruiken om het bloed van mensen op te zuigen zal ik met ze afrekenen", zei hij vrijdag tegen dorpshoofden. "Ik vraag ze daar ook onmiddellijk mee te stoppen."

De afgelopen tijd zijn in het straatarme Malawi zeker zes mensen gedood nadat ze waren aangezien voor vampier. Boze meutes maken al sinds midden september jacht op vermeende bloedzuigers. De Verenigde Naties besloten daarom medewerkers terug te halen uit een aantal gebieden.

De onrust wordt veroorzaakt door "de aanhoudende geruchten over het drinken van bloed en het mogelijke bestaan van vampiers", schrijft de VN-afdeling die waakt over de veiligheid van medewerkers in een rapport. Het is onduidelijk hoeveel VN-medewerkers tijdelijk zijn overgeplaatst.

Uit het rapport blijkt dat zelfbenoemde vampierjagers onder meer wegen blokkeren. De geruchten over de aanwezigheid van vampiers zijn naar verluidt komen overwaaien uit buurland Mozambique.