Standbeeld Michail Kalasjnikov na paar dagen ontdaan van Duits geweer

Een standbeeld ter nagedachtenis aan de ontwerper van het AK-47 Kalasjnikov geweer, de Rus Michail Kalasjnikov, bleek deze week een paar dagen na de onthulling een opmerkelijke fout te bevatten. Op het monument was een beeltenis van een Duits geweer te zien. 

In de Russische hoofdstad Moskou werd dinsdag een standbeeld onthuld van de in 2013 overleden Kalasjnikov, de bedenker van het tot op de dag van vandaag verreweg meest gebruikte automatische wapen. Op het vijf meter hoge beeld staat hij met een AK-47 in zijn hand.

Pas na de onthulling kwam een alerte Russische wapenexpert erachter dat in de sokkel van het monument een ontwerp van een Duitse Sturmgewehr 44 (StG 44) was gegraveerd. Dat wapen werd veelvuldig gebruikt door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Andere experts bevestigden de fout, waarna vrijdag -  drie dagen na de onthulling van het beeld - iemand werd opgetrommeld om de tekening van de StG 44 met een slijptol te verwijderen. 

AK-47

Hoewel Kalasjnikov tijdens zijn leven voortdurend aan verbeterde wapens bleef werken, is de AK-47 nog het meest gebruikte vuurwapen ter wereld. Naar schatting zijn er meer dan 75 miljoen van in de omloop. In 2013 werden nog eens 25 miljoen andere AK's verspreid over de wereld gebruikt. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie