Drie Britten zijn vrijdag veroordeeld voor het runnen van een enorme cannabisplantage in een voormalige nucleaire bunker in het zuidwesten van Engeland.

De bende gebruikte de bunker om meer dan vierduizend cannabisplanten te kweken, goed voor een jaarlijkse opbrengst van twee miljoen pond (2,2 miljoen euro). De bunker was in de jaren '80 gebouwd om lokale overheidsfunctionarissen te huisvesten in het geval van een nucleaire aanval.

Ondoordringbaar

De bunker, gelegen in het geïsoleerde Chilmark nabij Salisbury, was niet langer in het bezit van het ministerie van Defensie. Maar het gebouw was nog geheel intact, compleet met deuren die bestand zijn tegen kernexplosies, waardoor het complex vrijwel ondoordringbaar was, aldus de politie.

De kwekerij was vermoedelijk sinds 2013 in bedrijf. Om te kunnen functioneren omzeilde de bende de interne stroomvoorziening en tapte in plaats daarvan stroom af via een voorziening buiten het complex, waarbij illegaal voor zo'n zevenhonderdduizend euro aan elektriciteit werd gebruikt.

De drie verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar en twee keer vijf jaar.