Drie en een halve maand na de diefstal van een zeer zware gouden munt van ongeveer honderd kilo uit het Bode-Museum in Berlijn heeft de politie twee personen aangehouden. Dat gebeurde tijdens een inval in meerdere woningen in de wijk Neukölln, aldus de autoriteiten.

De politie doorzocht twee woningen en een juwelierszaak. Bij de operatie zijn driehonderd politieagenten ingezet. Het is niet bekend of de gouden munt is teruggevonden. In de loop van de middag zal de politie op een persconferentie meer details over de zaak geven.

Eerder deze maand gaf de politie bewakingsbeelden vrij om de daders op het spoor te komen. Op de beelden zijn drie in het zwart geklede mensen te zien die hun gezichten achter kragen verbergen.

Dieven hadden in maart de Canadese gouden munt met de afbeelding van koningin Elizabeth II uit het museum gestolen. Van het kolossale goudstuk van nominaal 1 miljoen Canadese dollar bestaan er maar vijf.

Meerdere daders

De Canadese koninklijke munt vervaardigde die in 2007. De actuele goudwaarde is ongeveer 3,7 miljoen euro. Gezien het gewicht van het exemplaar ging de politie uit van meerdere daders.

In de vroege ochtend waren de daders via de direct langs het museum lopende metrolijn het gebouw binnengekomen. Een ladder en een kruiwagen lieten ze in de buurt achter.