Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Twist over bitterballen splijt Utrechtse gemeenteraad

De Utrechtse gemeenteraad is zwaar verdeeld over de vraag of er voortaan wel of geen vegetarische borrelhapjes moeten worden geserveerd. De VVD wil dat een eerder aangenomen motie wordt teruggedraaid.
Door NU.nl

De fractie staat niet onwelwillend tegenover andere hapjes dan bitterballen. Maar de liberalen vinden niet dat de gemeente hiervoor quota moet gaan vastleggen, bevestigt fractieleider Dimitri Gilissen woensdag naar aanleiding van een bericht in AD.

Op initiatief van de Partij voor de Dieren stemde de gemeenteraad vorige week over het instellen van een quotum voor vegetarische en veganistische borrelhapjes op bijeenkomsten van de gemeente. De helft van de schalen moet voortaan uit dat soort versnaperingen bestaan.

Het voorstel kreeg een meerderheid. Onder meer collegepartijen D66 en GroenLinks stemden voor. Maar collegepartij VVD is niet gelukkig met de uitkomst en wil donderdag een nieuwe, hoofdelijke stemming over de kwestie.

Geen quotum

"De stemming was diep in de nacht, iedereen wilde naar huis", stelt Gilissen. "En ons gevoel zegt dat raadsleden eigenlijk niet wisten wat ze met de motie aan moesten en wat de precieze consequenties zijn."

Volgens de liberalen is het prima als de gemeente rekening houdt met de verschillende behoeftes van bezoekers van recepties of andere bijeenkomsten van de gemeente. "Maar een quotum voor het aantal vleessnacks gaat ons echt te ver", aldus de fractieleider.

Exemplarisch

Hij snapt dat het wellicht als een kleine kwestie overkomt. "Maar dit geval is exemplarisch voor de manier waarop vooral partijen op de linkerflank willen dat de overheid alles maar bepaalt: wat we eten, hoeveel vuurwerk we afsteken. Keuzevrijheid is een groot goed en daar willen wij in de raad voor vechten."

Coalitiepartij D66 stelt in het AD dat de VVD "een pleefiguur slaat" door de kwestie nogmaals op de agenda te zetten. Fractievoorzitter Klaas Verschuure vindt dat de liberalen de democratie niet serieus nemen.

Partij voor de Dieren

Fractieleider Eva van Esch van de Partij voor de Dieren snapt ook niet waar de VVD zich druk over maakt. "De liberalen willen graag keuzevrijheid, net als wij", stelt ze. "Mensen die vegetarische hapjes willen, hebben nu die keuze. Er blijven nog genoeg bitterballen op de schaal liggen."

Van Esch heeft naar eigen zeggen enorm veel positieve reacties gehad. "De gemeente kan in dat opzicht echt een trendsetter zijn", stelt ze. "Veel Utrechtse ondernemers zeggen van plan te zijn nu ook meer vegetarische snacks te gaan aanbieden. Deze opmars gaat de VVD niet stoppen."


Lees meer over:

Utrecht

Aanbevolen artikelen