Een peuter uit Bangladesh die geboren is met drie benen, is in Australië geopereerd waardoor ze weer in staat is te lopen en rennen. 

De driejarige Choity Khatun was geboren met een extra been en bij de geboorte kregen de ouders van het meisje te horen dat ze niet heel oud zal worden met drie benen. 

Totdat een jaar geleden het Australische goede doel Children First Foundation besloot om Khatun naar Melbourne te halen voor een complexe en zeldzame ingreep.

Een team van chirurgen heeft maandenlang een procedure ontwikkeld om de anatomie van Khatun te reconstrueren. Zo kwamen ze erachter dat de peuter twee endeldarmen, twee anussen, twee vagina’s en twee baarmoeders heeft.  

Tweeling 

Het meisje heeft drie benen omdat lichaamsdelen van een onvolgroeide tweelingzus uit haar heup groeiden. "Het ging alleen om onderdelen van een tweeling", legde de hoofdchirurg van het Monash Children's Hospital uit aan AFP.

"Voor deze operatie is geen handleiding. Ze is een uniek geval dus moet je goed kijken hoe ze in elkaar steekt en hoe het gaat werken." Naast de extra lichaamsonderdelen kan Khatun ook niet goed zien, ze is gedeeltelijk blind. 

De oogartsen van het kinderziekenhuis konden daar echter geen verandering in brengen. Toch is de operatie die, uiteindelijk in november, werd uitgevoerd door acht chirurgen geslaagd. En met het zicht wat Khatun nog heeft is ze straks in Bangladesh, na het lange revalidatietraject, in staat om te rennen en te lopen net als alle andere kinderen.

Spelen

De 22-jarige moeder is in de wolken door de operatie en kan niet wachten om weer in haar dorp te zijn, in de buurt van Dhaka. Daar worden moeder en dochter weer herenigd met de vader en kan Khatun gaan proberen te lopen. "Alles is goed nu. Ze kan spelen als ieder andere baby", aldus de blije moeder.