De bijna tachtig goudvissen die een man vorig jaar illegaal uitzette in de Veenendaalse Brouwersgracht zijn voor "99 procent uit het water gehaald". Dat zegt initiatiefnemer Hans van Manen tegen RTV Utrecht.

De Veenendaler zette de goudvissen vorig jaar uit om de buurt "wat op te fleuren", maar natuurorganisaties stelden dat de dieren een negatief effect hebben op de flora en fauna. De goudvissen worden in de grachten te groot en planten zich waarschijnlijk voort met kroeskarpers, waardoor die vissen kunnen verdwijnen.

De man moest uiterlijk voor 8 april de goudvissen eigenhandig uit de gracht hebben gehaald, oordeelde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als het hem niet lukte om de vissen te vangen dan moest hij voor de kosten opdraaien.

Tegen RTV Utrecht zegt Van Manen dat hij woensdag in zijn eentje aan de klus begon, maar dat er later versterking kwam. Ook de gemeente had de man geholpen door de gracht tot ongeveer vijftig centimer hoogte leeg te pompen. Hierdoor konden de goudvissen makkelijker worden gevangen.

De tweehonderd goudwindes die de man tegelijkertijd met de goudvissen uitzette, mogen wel blijven zwemmen in de Brouwersgracht.