Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
kruidvat

Kruidvat verkocht per ongeluk kleurboek met kleurplaat van Adolf Hitler

Drogisterij Kruidvat heeft een kleurboek verkocht met daarin een kleurplaat van Adolf Hitler. De winkelketen haalde het boek uit de verkoop nadat ze er op werden geattendeerd door klanten.
Door NU.nl/Joris Peters

Dat bevestigt een woordvoerder tegenover NU.nl. 

"Het boek heeft afgelopen maandag een halve dag in de winkel gelegen en er zijn enkele tientallen van verkocht", aldus Kruidvat. "We gaan nog uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Klanten lieten via Facebook weten dat er een kleurplaat van Hitler in het boek stond, die de Hitlergroet bracht. Kruidvat zegt in een reactie op de sociale media de afbeelding ongepast te vinden en het boek per direct uit de handel te halen.

Klanten kunnen het aankoopbedrag terugkrijgen als ze het boek terugbrengen.

Uitgever

De Belgische uitgever van het boek, Trifora, zegt dat er sprake is van een "spijtige vergissing". "Mijn vermoeden is dat de man die de kleurplaten heeft gemaakt een boek met bekende personen uit de kast heeft gehaald en er een paar heeft gekozen, waaronder helaas Adolf Hitler. Misschien kende hij hem niet." 

Het boek is in India gemaakt en volgens de eigenaar van de uitgeverij, staan er ook afbeeldingen van Abraham Lincoln, Nelson Mandela en Albert Einstein in.

Een voor de hand liggende uitleg voor het verschijnen van de afbeelding van Hitler is dat hij door velen in Azië wordt gezien als een van de grootste wereldleiders uit de geschiedenis. Zijn autobiografie Mein Kampf geldt bijvoorbeeld als verplichte leeskost voor zakenmensen. 

Controleren

"Het is een nare samenloop van omstandigheden", aldus de uitgever. "We controleren het boek wel op vertalingen, maar gaan niet alle kleurplaten af. Dat zou misschien wel moeten, maar het is niet gebeurd."

Het kleurboek is alleen in Nederland verspreid.

Aanbevolen artikelen