De Poolse politie heeft vrijdag ten minste elf mensen gearresteerd, nadat zij naakt demonstreerden bij het Auschwitz-museum op de plek van het voormalige nazi-vernietigingskamp in de stad Oswiecim.

Een woordvoerder van het museum zei tegen de BBC dat "een groep mensen een schaap slachtte, zich uitkleedde en zich aan elkaar vastketende" onder de poort van het kamp, die de beruchte slogan 'Arbeit Macht Frei' draagt.  

Volgens Poolse ambtenaren is het nog onduidelijk wat het motief achter de demonstratie was. Lokale media melden dat er een spandoek met de tekst 'love' (liefde) over de poort werd gehangen en dat het incident werd gefilmd met een drone.

Museumbeambten kwamen onmiddellijk tussenbeide en droegen de demonstranten op zich weer aan te kleden. Het museum was op het moment van de demonstratie niet geopend voor het publiek.

Respect

In een verklaring liet het museum weten: "Het gebruik van het symbool van Auschwitz voor manifestaties of bijeenkomsten van welke aard dan ook is schandelijk en onacceptabel. Het is niet respectvol tegenover de herinnering van alle slachtoffers die in het nazikamp om het leven kwamen."

De groep bestond uit zeven mannen en vier vrouwen, van wie zes Polen, vier Wit-Russen en een Duitser, zei een woordvoerder van de politie.