De Nieuw-Zeelandse Whanganui-rivier heeft woensdag als eerste rivier ter wereld dezelfde wettelijke status als een mens gekregen. 

Het besluit van het Nieuw-Zeelandse parlement is het sluitstuk van honderdveertig jaren van onderhandelingen tussen de overheid en de Whanganui iwi Maori-stam. Die beschouwt de rivier, de derde grootste van het land, als een levende voorouder. 

De Maori-naam voor de rivier is Te Awa Tupua.

"We hebben gevochten om zo goed mogelijk in de wet te laten vastleggen dat het vanuit ons perspectief correct is de rivier als een levend wezen te behandelen", zei Gerrard Albert, hoofdonderhandelaar van de Whanganui iwi, tegen The Guardian, "als een onverdeelbaar geheel, in plaats van het traditionele model van de afgelopen honderd jaar, toen de rivier werd behandeld vanuit een perspectief van bezit en management."

Minister Chris Finlayson zei: "Te Awa Tupua zal haar eigen juridische identiteit krijgen, met alle daaruit voortvloeiende rechten, plichten en aansprakelijkheid van een rechtspersoon."

Verdrag van Waitangi

Finlayson is belast met de onderhandelingen met Maori-stammen over het Verdrag van Waitangi, dat in 1840 onderdanen van de Britse kroon maakte van de Maori's. De Britse en Maori versies van dat bestand verschillen op belangrijke punten van elkaar.

De nieuwe status van de rivier betekent dat als iemand die schade berokkent, er geen onderscheid meer zal worden gemaakt tussen schade aan de rivier en schade aan de stam. Wettelijk gezien zijn die nu hetzelfde.

De rivier krijgt twee voogden, een namens de Whanganui iwi-stam en een namens de Nieuw-Zeelandse regering.

Een herstelbetaling van 80 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (52 miljoen euro) maakt deel uit van de schikking. Ook draagt de Nieuw-Zeelandse regering zo'n 1 miljoen dollar (650.000 euro) bij om de nieuwe wettelijke status van de rivier te laten vastleggen.