Een Russische politicus is met een opmerkelijke oplossing gekomen om voetbalhooliganisme tegen te gaan. Igor Lebedev wil een sport maken van de vechtende supporters.

De rellen tijdens het Europees Kampioenschap in 2016 waren inspiratie voor Lebedev, meldt persbureau AP. Daar raakten de Russische en Engelse supporters met elkaar verwikkeld in hevige rellen in de stad Marseille.

Tijdens de EK zorgde Lebedev al voor opschudding omdat het leek alsof hij de vechtpartijen tussen de supporters juist leek te waarderen. "Goed gedaan jongens, hou het zo vol!", had hij gezegd.

Lebedev wil de voorgestelde sport 'draka' noemen, wat vechten betekent in het Russisch. Twee teams met elk twintig man mogen met elkaar vechten in een arena, zonder wapens.

Vredig

In een verklaring laat de partij van Lebedev weten dat de georganiseerde gevechten "de agressie van fans" kan worden gestuurd naar "een meer vredige richting". "Rusland kan een pionier voor een nieuwe sport worden", stelt de politicus. Ook kunnen de vechtpartijen bekeken worden door "mogelijk duizenden mensen".

Sommige supportersgroepen houden al grote vechtpartijen op afgesproken locaties weg van de politie. Vaak gebeurt dat op een landelijke omgeving.

WK 2018

Ondanks het enthousiasme van Lebedev voor het voetbalgeweld, zegt hij dat buitenlandse fans zich geen zorgen hoeven te maken tijdens het Wereldkampioenschap in Rusland volgend jaar.

"We hebben meerdere veiligheidsmaatregelen genomen en de wetgeving gemoderniseerd. Geen enkele toerist zal zich zorgen hoeven te maken tijdens een bezoek aan Rusland in de zomer van 2018."