Een telefoon die in het bezit is geweest van Adolf Hitler is zondag onder de hamer gegaan. Het veilinghuis Alexander Historical Auctions heeft de persoonlijke telefoon van Hitler verkocht aan het hoogste bod: 243.000 dollar. 

Wie de winnende bieder is wordt niet bekendgemaakt, meldt AP. De nieuwe eigenaar bracht telefonisch het bod uit op Hitlers-telefoon.

Naast de telefoon is ook een ander persoonlijk eigendom van Hitler geveild. Een porseleinen herdershond werd verkocht aan een andere bieder voor 24.300 dollar.

Het veilinghuis maakte bekend dat de telefoon in 1945 werd weggehaald uit de bunker van Hitler door Russische militairen. Die zouden de telefoon vervolgens aan een Britse militair hebben gegeven. Zijn zoon heeft de telefoon ter veiling aangeboden.

Siemens

Het gaat om een telefoon die in Berlijn is gemaakt door Siemens. Het apparaat, niet zomaar een simpel tafelmodel, werd gebruikt op reizen en in de trein waarin Hitler zich verplaatste. Op de telefoon is de naam van Hitler gegraveerd. Het bakelieten apparaat is rood geschilderd en volgens de veilingcatalogus beschadigd door brand, maar werkt nog wel.

De veiling werd georganiseerd door Alexander Historical Auctions in Chesapeake City. De veiling eindigde zondag en het startbod lag op 100.000 dollar.