Gestrande Chinees na ruim vijftig jaar in India herenigd met familie

Een Chinese man die een halve eeuw heeft vastgezeten in India, is weer herenigd met zijn familie. De inmiddels hoogbejaarde Wang Qi stak in 1963 als militair de grens over en mocht daarna volgens de BBC niet meer terugkeren naar zijn thuisland.

De Chinees vertelde de Britse omroep dat hij tijdens een wandeling per ongeluk terecht was gekomen in India. Daar zat hij jarenlang in de cel, maar ook na zijn vrijlating kon Wang niet terugkeren naar China. Volgens zijn familieleden had hij niet de juiste papieren.

Een hoge lokale functionaris in India erkende volgens de BBC dat er fouten zijn gemaakt in de zaak. Dat kwam onder meer door een "gebrek aan belangstelling" voor het lot van de Chinees, die tevergeefs "iedereen had aangeschreven die er toedeed" in de hoop toestemming te krijgen om te vertrekken.

Nadat de zaak in de media was gekomen, kreeg de ex-militair hulp van Chinese diplomaten. Ook het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken bleek bereid groen licht te geven voor het vertrek van Wang. Daarop vloog hij naar Peking voor de langverwachte ontmoeting met zijn familie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie