In een Kringloopwinkel in Assen is woensdag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens de politie gaat het om een lichte vliegtuigbom. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal de bom woensdagmiddag meenemen.

Dat vertelt directeur Andries Jan Mulder van Kringloopwinkel De Wissel tegen NU.nl, na berichtgeving van RTV Drenthe.

Mulder trof de bom woensdagmorgen aan toen hij om 7.00 uur aan zijn werkdag begon. De vorm van het voorwerp viel hem meteen op. "Ik kwam binnen en dacht: 'Wat is dat?'. Ik trok eraan, en ik dacht eerst dat een houder voor een droogmolen was, maar het bleek een bom te zijn!", vertelt hij.

Mulder herkende het voorwerp als bom volgens eigen zeggen door zijn verleden als politieman. Door de nummers die op de bom staan te googelen, werd zijn vermoeden bevestigd. Vervolgens schakelde hij de politie in. Een specialist bij de politie liet weten dat de directeur een lichte vliegtuigbom in handen had gekregen.

Schoenendoos

De Kringloopwinkel haalt voor de collectie van de winkel regelmatig spullen op uit leegstaande huizen. Mulder vermoedt dat een nietsvermoedende medewerker de bom, die in een schoenendoos zat, heeft meegenomen.

Volgens Mulder is het zeer uitzonderlijk dat er een dergelijk voorwerp in zijn winkel ligt. "Een vuurwapen is weleens voorgekomen, maar een bom zeker niet."

Mulder heeft de bom in een kluis gelegd, totdat de EOD arriveert. "Ik hoop dat ze snel komen, want ik vind het maar niks", zegt hij.