Voor het eerst in negentien jaar heeft een Japanse sumoworstelaar weer de hoogste status in het sumoworstelen bereikt. De worstelaar Kisenosato kreeg woensdag de zogeheten yokozunastatus toegekend.

De 30-jarige Kisenosato, die eigenlijk Yutaka Hagiwara heet, won afgelopen weekend het eerste grote sumotoernooi van het jaar. 

De van oorsprong Japanse sport is in het Aziatische land zeer populair. Grote worstelaars worden er als helden vereerd. Het was voor vele Japanners dan ook een groot gemis dat het sinds worstelaar Wakanohana in 1998 geen enkele Japanse worstelaar meer gelukt was om yokozuna (groot kampioen) te worden.

De sumowereld wordt de laatste jaren vooral gedomineerd door buitenlandse worstelaars. Na 1998 bereikten vijf worstelaars de hoogste status. Zij zijn afkomstig uit Amerikaans-Samoa en Mongolië, meldt BBC News.

Kisenosato weegt 178 kilo en had sinds 2012 de rang van ozeki, de een na hoogste rang in het sumoworstelen. De rang van yokozuna behoudt een sumoworstelaar voor altijd.