IKEA is jongeren die winkels van de keten gebruiken voor logeerpartijtjes zat.

IKEA kreeg het afgelopen jaar tien meldingen binnen over tieners die de winkels van de Zweedse meubelgigant gebruikten voor hun nachtelijke escapades, meldt Sky News.

In Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, België, Zweden, Japan, Australië en Polen slopen jongeren 's nachts stiekem de winkel binnen. Recent werden in Zweden nog twee 14-jarige meisjes betrapt in een filiaal in Jönköping.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf verbergen de insluipers zich na sluitingstijd vaak in kledingkasten. IKEA ziet er de humor niet van in en neemt de slaapfeestjes serieus. Het bedrijf waarschuwt dat de stunts kunnen leiden tot arrestaties. IKEA stelt bovendien dat het de veiligheid van de 'grappenmakers' niet kan garanderen.

Vloggers

Twee Belgische vloggers wordt verweten te zijn gestart met de hype. Hun twaalf uur durende verblijf in een IKEA-winkel werd 1,7 miljoen keer bekeken op YouTube. Het tweetal filmde zichzelf terwijl ze op bedden sprongen en in kasten klommen.

Een actie in Groot-Brittannië, waarbij twee jongens een aantal nachtelijke uren in de IKEA verbleven, werd 2,3 miljoen keer bekeken. Het avontuur eindigde toen zij werden betrapt door een bewaker.