Een 41-jarige man is dinsdag in Amsterdam aangehouden omdat hij in Groot-Brittannië wordt verdacht van ontucht met een zesjarig meisje. De man stond op een bijzondere adventskalender van Europol, waarop iedere dag een gezochte crimineel wordt getoond.

Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De verdachte, van Portugese afkomst, werd op verzoek van de Britse autoriteiten aangehouden in een café waar hij werkt, in de buurt van de Leidsestraat.

Europol meldt dat de man een meisje van zes jaar zou hebben aangerand in East-Sussex. Het vergrijp vond volgens de internationale opsporingsorganisatie al in 2008 plaats.

Er kwamen diverse tips binnen waaruit bleek dat hij zich Amsterdam zou bevinden. De politie heeft hem uiteindelijk in de horecazaak opgepakt. De verdachte is overgebracht naar het Internationaal Rechtshulpcentrum van het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt aan Groot-Brittannië uitgeleverd.

Adventskalender

Europol wil dat iedereen een veilige kerst heeft, maar dat kan volgens de organisatie nog beter als alle meest gezochte criminelen van Europa zijn aangehouden, zegt een woordvoerder tegen VTM.

Iedere dag toont de speciale kalender een crimineel uit een ander land. Op 16 december wordt de meest gezochte crimineel uit Nederland bekend. Europol werkt voor 23 landen.