De Britse Ben Hooper wil als eerste mens ooit de Atlantische Oceaan zwemmend oversteken. De 38-jarige politieman is zondag gestart in het Senegalese Dakar.

De voormalige agent zwemt de komende vier maanden elke dag twaalf uur achter elkaar.

Hij krijgt te maken met allerlei gevaren bij zijn oversteek, zoals golven van ruim zes meter hoog en hij moet rekening houden met kwallen en haaien. Om die laatste het hoofd te kunnen bieden draagt Hooper een speciaal pak dat hem onzichtbaar maakt voor de dieren.

Hooper heeft zich tot doel gesteld om de 3000 kilometer naar Brazilië te zwemmen. Hooper wil niet alleen een record vestigen, hij wil ook aandacht vragen voor een goed doel.

Twaalfduizend kilocalorieën

Per dag verbrandt Hooper naar schatting 12.000 kilocalorieën. ZIjn reis is te volgen via de website SwimTheBigBlue.com. Hier zamelt de Brit ook geld in om zijn poging te voltooien.

De avontuurlijke zwemmer wordt begeleid door een team dat met een boot in de buurt blijft. Daarnaast reist er een arts mee, evenals een toezichthouder van het Guinness Book of Records.

Brit start zwemtocht over Atlantische Oceaan
Brit start zwemtocht over Atlantische Oceaan

Eerdere poging

Hooper heeft zich ruim drie jaar lang voorbereid op zijn recordpoging. De Brit stelt geïnspireerd te zijn door twee landgenoten die eerder opmerkelijke records vestigden. Ranulph Fiennes, die over land naar de Noord- en de Zuidpool reisde, en Vivian Fuchs, die als eerste mens Antartica te voet overstak.

Hij is overigens niet de eerste mens die probeert de Atlantische Oceaan over te zwemmen. In 1998 deed de Fransman Benoit Lecomte al een gooi naar een vermelding in het Guiness Book. Maar hij viste achter het net nadat hij tijdens zijn tocht werd overmand door vermoeidheid en een week moest uitrusten op de Azoren.