In de Chinese provincie Hubei is in een dag ruim 250 ton vis gestorven. Het vervuilde water van een varkensboerderij is mogelijk de oorzaak.

Dat meldt HLN op basis van persbureau Xinhua. 

De vis is van een kwekerij in een rivier in het district Jianli. De dieren werden daar in grote kooien gehouden. Volgens een visser is 100 procent van de vis dood. De schade voor de kwekerij kan volgens hem tot 1,6 miljoen dollar oplopen.

Watervervuiling komt vaak voor in China. In 2013 werden in een periode van twee weken ongeveer 10.000 karkassen van varkens aangetroffen in de rivier Huangpu in Shanghai. Honderd kilometer stroomopwaarts in de provincie Jiaxing werden nog eens 4.600 karkassen gevonden.

In de Chinese stad Handan werd in datzelfde jaar het water afgesloten omdat industriële chemicaliën een rivier hadden besmet.

De Chinese bevolking beslaat bijna 20 procent van de wereldbevolking, maar het land beschikt slechts over 7 procent van de zoetwatervoorraad ter wereld. Minstens eenderde van de meren en rivieren in China is ongeschikt voor menselijke consumptie volgens een recente studie van de non-profitorganisatie International Water Association.