Een poltieagent heeft in Rotterdam een verdachte kunnen aanhouden door een reclamebord in de vorm van een pizza naar hem te gooien.

Agent Piet Kats vertelt maandag op zijn blog over een verdachte man die het interieur van een pizzeria aan het vernielen is.

De man stond uiteindelijk met ontbloot bovenlijf in de deurpost van de pizzeria tegenover de politie. Omdat agenten uitsluitend proportioneel geweld mogen gebruiken, was schieten geen optie. Ook de politiehond was er nog niet, vertelt Kats. Pepperspray gebruiken was ook niet mogelijk omdat de wind de verkeerde kant op stond.

Daarom besloot Kats het reclamebord te pakken en richting de verdachte te gooien. "Ik neem een aanloop en gooi het pizzabord als een boemerang naar hem toe. Ik zie zijn verschrikte gezicht, als hij vanuit zijn ooghoek iets ziet komen aanvliegen. Hij is te laat, het bord treft hem voluit op zijn lichaam, waardoor hij ongenadig hard ten val komt."

Bloempot

Volgens de politieagent gebeurt het vaker dat hij voorwerpen naar verdachten gooit. "Dat werkt altijd uitstekend. Als je namelijk een bloempot of stoel naar iemand gooit, is de eerste menselijke reactie het afweren met de armen, om het gezicht of lichaam te beschermen. Gevolg: het mes wordt losgelaten."

De actie met het reclamebord zorgde ervoor dat de verdachte kon worden opgepakt, maar het bord raakte ook de ruit van de pizzeria waardoor die sneuvelde. "Een collega merkt droogjes op dat ik door mijn actie de toch al grote puinhoop in de pizzeria nog groter gemaakt heb", schrijft Kats op zijn blog. "Tja, toch beter dan de verdachte neerschieten."