De politie in de Afghaanse hoofdstad Kabul bestrijdt autodiefstal door banden van geparkeerde auto's leeg te laten lopen.

Afghanistan heeft te kampen met toenemende kleine criminaliteit, meldt persbureau AP. Tussen maart en juli werden driehonderd auto's in Kabul gestolen.

Omdat agenten hun handen vol hebben aan het tegengaan van aanslagen door de Taliban en andere bewegingen, hebben ze volgens het persbureau weinig tijd over om zich te richten op kleine criminaliteit.

De politie raadt aan om auto's in garages of op andere bewaakte plekken neer te zetten en haalt anders tijdens het surveilleren de ventielen van de auto's af.

Energie

"We kunnen de mensen beschermen tegen dieven en terroristen", zegt politiechef Feraidoon Obaidi. "Maar men moet weten hoeveel energie het kost om terrroristen tegen te houden in Kabul. Als mensen hun auto buiten laten staan, nodigen ze dieven uit.

De meeste auto's worden 's nachts gestolen. Volgens de politie worden veel auto's door bendes gestolen, maar soms ook door mensen die onderdelen voor hun eigen auto nodig hebben.

Volgens de politie werkt de preventieve aanpak. De auto's kunnen niet meer worden gestolen en mensen die hun auto zien met banden zonder lucht erin, parkeren hun auto daarna vaak niet meer op een plek waar de politie ze laat leeglopen.

Vandalisme

Toch zijn sommige inwoners niet blij met de maatregelen, zeggen ze tegen AP. "Het is oneerlijk", zegt een man die zijn banden laat herstellen bij een garage. "Je laat je auto een paar minuten staan en dan is hij gestolen door een dief of beschadigd door de politie. Dit is geen dienst van de politie, dit is vandalisme."