Historici op zoek naar voormalig bezette gebouwen Oost-Nederland

Historici gaan in Oost-Nederland op zoek naar gebouwen en landgoederen die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn door de Duitse bezetters. Van een aantal gebouwen is dat wel bekend, maar volgens de stichting Versterking Herinnering WO2 Gelderland zijn er nog veel meer. 

"Het 'schurend verleden' moet bewaard blijven voor volgende generaties", aldus historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de deze week opgerichte stichting.

"Het historisch erfgoed mag niet verloren gaan, zodat toekomstige generaties de samenhang tussen gebeurtenissen van toen ook nog kunnen begrijpen." 

Als voorbeeld noemt Rosendaal de aanslag op SS'er Rauter in 1945 bij Woeste Hoeve op de Veluwe. "Hij reed van het hoofdkwartier van Seyss-Inquart in Apeldoorn naar zijn huis in Arnhem. De weg door de bossen bij Woeste Hoeve was donker en stil. Het gevolg van de aanslag was dat 117 willekeurige mannen langs de kant van de weg werden doodgeschoten bij wijze van represaille."

Sporen Gelderland

Ander oorlogserfgoed is onder meer de Muur van Mussert in Lunteren, landgoed Avegoor bij Ellecom waar het SS-opleidingskamp was, en landgoed Engelenburg in Brummen, waar verzetsmensen werden gemarteld door de Gestapo.

Nergens in Nederland zijn de sporen van de oorlog zo talrijk als in Gelderland. Dat komt doordat de Duitsers bang waren dat de geallieerden hun instellingen in Den Haag zouden aanvallen.

Daarom verplaatsten ze de meeste diensten naar het oosten van het land en met name naar Gelderland. Ook is aan de oostelijke kant van het land vanaf september 1944 zwaar gevochten om de Duitse bezetters te verdrijven.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie