Een vliegtuig dat van Sydney op weg was naar Maleisië is door een fout van de piloot in Melbourne terechtgekomen. De gezagvoerder had per ongeluk de verkeerde coördinaten ingevoerd in het navigatiesysteem.

De geplande vliegtijd van Sydney naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur was ruim negen uur. Het vliegtuigpersoneel en de inzittenden keken dan ook verbaasd op toen de landing al na een uur vliegen werd ingezet.

De vlucht van de Maleisische vliegtuigmaatschappij vond plaats op 10 maart 2015, maar woensdag is het onderzoeksrapport naar het incident gepubliceerd. Volgens The Guardian heeft de piloot naast de navigatiefouten ook verzuimd om waarschuwingen van het computersysteem op te volgen tijdens de vlucht.

Wegens een defect aan de oorbescherming moesten de piloot en co-piloot voor de vlucht afwijken van het voorbereidingsprotocol. De piloot voerde de coördinaten in, terwijl dit normaal gesproken een taak is van zijn collega.

Vertraging

Het verkeerd invoeren van de coördinaten leverde een verschil op van 11 duizend kilometer. Volgens de onderzoekers had de bemanning  voor de start meerdere mogelijkheden om de fout te verhelpen, maar werd de fout pas in de lucht opgemerkt.

De piloot van AirAsia wilde nog terugkeren naar Sydney, maar het weer in die stad was dusdanig verslechterd dat er geen andere optie was om door te vliegen naar Melbourne. Vanuit die stad werd de reis naar Kuala Lumpur met een vertraging van zes uur hervat.