De regering van Burkina Faso heeft een jaarlijkse schoonheidscompetitie voor vrouwen met grote billen verboden. Het evenement zou te seksistisch zijn.

Het verbod is afgekondigd nadat er in het land grote verontwaardiging was ontstaan over een advertentie voor de derde editie van de 'Miss Bim-Bim'-verkiezing. Op de poster stonden twee vrouwen afgebeeld met een groot achterwerk.

"Wij moeten er als overheid alles aan doen om te voorkomen dat het imago van de vrouw wordt beschadigd", aldus minister Laure Zongo die vrouwenemancipatie in haar portefeuille heeft.

Volgens de organisator van 'Miss Bim-Bim', Hamado Doambahe, is het de bedoeling dat de wedstrijd vrouwen juist helpt hun lichaam op een positieve manier te accepteren.

Miss Bum-Bum

Ook in andere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen worden soortgelijke competities georganiseerd. De bekendste is die in Brazilië; in dit land is de 'Miss Bum-Bum'-verkiezing, zoals het daar heet, mateloos populair.

Vrouwenorganisaties in Afrika zien deze trend met gemengde gevoelens aan. Enerzijds zijn ze blij dat het stigma wordt doorbroken dat alleen dunne vrouwen mooi zouden zijn, maar ze keuren ook af dat mannelijke jury’s hun harde oordeel vellen over vrouwenlichamen.