Twee historici gaan in Polen op zoek naar een nazitrein die zou zijn volgeladen met Joodse schatten en een verloren gegane "amberkamer" uit een Russisch paleis. 

Volgens de Duitser Andreas Richter en Piotr Koper, een Pool, bevindt de trein zich in een tunnelstelsel dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Neder-Silezië hebben gegraven.

De trein zou een tunnel ingereden zijn toen de Sovjets in 1945 oprukten, waarna hij spoorloos verdween. De amberzaal was een kamer in het Catharinapaleis bij Sint-Petersburg. In het paleis waren de muren van één zaal bekleed met barnstenen panelen. De panelen zijn tijdens de oorlog verdwenen.

Deskundigen twijfelen of de schat zal worden gevonden: vorig jaar constateerden onderzoekers dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

Hulp

De opgravingen van komende week moeten aan alle onduidelijkheid een einde maken. Het duo heeft de hulp ingeschakeld van 35 gravers.

Ze verwachten al na twee dagen meer inzage te kunnen geven over de schatten die de grond prijsgeeft. Koper en Richter houden er daarbij rekening mee dat ze niet alleen de goudtrein van de nazi's aantreffen, maar ook de stoffelijke resten van duizenden dwangarbeiders.