Populariteit avocado's zorgt voor roofgolf in Nieuw-Zeeland

Avocadoboeren in Nieuw-Zeeland hebben last van de populariteit van het fruit dat zij verbouwen en zijn sinds januari al meer dan veertig keer slachtoffer geworden van roofovervallen.

In sommige gevallen werden meer dan 350 avocado's meegenomen, zo schrijft The Guardian dinsdag. De dieven halen de vruchten midden in de nacht met harken uit de bomen, om ze vervolgens op de zwarte markt aan te bieden. 

Er komen ook gevaren bij kijken, zo legt een politieagent uit de regio Waihi uit. "Ze zijn onrijp en soms zijn ze besproeid waardoor er nog giftige stoffen in de schil kan zitten. Maar het geld dat de verkoop oplevert is deze mensen meer waard."

Ook het hoofd van de vereniging voor avocadotelers, Jen Scoular, noemt de diefstallen zorgwekkend. "Het is een makkelijke manier om geld te verdienen. Ik denk ook niet dat we te maken hebben met een georganiseerde groep of goed uitgedachte actie." Daarnaast benadrukt ze dat deze gestolen avocado's alleen de lokale markten zullen halen en niet de exportmarkt. 

De avocado's zijn momenteel duur in Nieuw-Zeeland. Door een slecht seizoen vorig jaar en de toenemende vraag kost één avocado tussen 2,50 euro en 3, 75 euro.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie