Een ritje naar het ziekenhuis gaat veel geld kosten in de Chinese hoofdstad Peking. Vanaf mei worden er meters in ambulances geplaatst die, net als bij een taxi, het aantal kilometers in rekening brengen.

Ambulances gaan 50 yuan, ongeveer 7 euro rekenen voor een ritje van maximaal drie kilometer naar het ziekenhuis. Elke kilometer meer kost de zieke 1 euro extra. Wie de ambulance voor niets laat komen, betaalt toch het starttarief van 7 euro.

De meters worden ingesteld omdat Chinezen zich zorgen maken dat de ziekenwagen te vaak wordt opgeroepen, schrijft de BBC. Op dit moment is het zo dat als de ambulance voor niets komt voorrijden, de kosten worden doorberekend bij anderen. Veel Chinezen klagen dan ook over hoge rekeningen. 

Dat de ambulanceritten flink duurder worden met de nieuwe meters, bleek al in de stad Shandong. Volgens Chinese media kreeg een man daar een fikse rekening nadat zijn vader met de amulance naar het ziekenhuis zo'n tachtig kilometer verderop werd gebracht. Dat kostte zijn zoon bijna 500 euro. 

Hoewel een ambulancerit naar het ziekenhuis dus duur uit kan vallen, zijn veel mensen in de Chinese hoofdstad blij met de oplossing. Anderen vinden de taximeters maar niets. "Heb je binnenkort ook een entreeticket nodig om het ziekenhuis binnen te komen?", vraagt iemand zich af op Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter.