De looptijden van duizenden mensen die de afgelopen drie jaar de Marathon van Manchester hebben gelopen, zijn ongeldig verklaard omdat de lengte van de loopafstand 380 meter te kort was. 

De officiële afstand van een marathon is 42.195 meter.

Bij drie edities van de marathon, van 2013 tot en met 2015, was de loopafstand slechts 41.815 meter. Hierdoor zijn de tijden van de deelnemers aan de hardloopwedstrijd ongeldig verklaard, meldt de BBC donderdag.

Zo’n 24.000 hardlopers worden gedupeerd door de beslissing van UK Athletics, het bestuursorgaan voor atletiek in het Verenigd Koninkrijk.

De route werd in 2013 gemeten door middel van een fiets die afstanden kan meten op basis van het draaien van de wielen. Een lid van de Vereniging van Britse Routemetingen (AUKCM) gaf toen al aan dat er iets fout was met de ijking van een van de wielen. Het is onduidelijk wat er met deze opmerking is gedaan.

Zeldzaam

''Grote fouten in de metingen zijn zeldzaam. Onze procedures zijn ontworpen om eventuele fouten te kunnen opsporen tijdens het nakijken of rapporteren van de metingen'', zegt het AUKCM in een reactie.

De organisatie liet verder weten de fout in de meting en de gevolgen daarvan voor de lopers te betreuren.